Kopřivnický Drtič 2021

info z 8.4.2021, aktualizováno 18.4.


Ahoj účastníci a příznivci Drtiče,
na podzim a také v lednu jsme si říkali, že letos (v červenci 2021) už bude po covidu, např. tím, že většina obyvatel ČR bude naočkovaná a nebudou už žádné proticovidová opatření, pro nás hlavně to, aby se mohlo venku sejít např. 700 sportovců, co se týče hromadného startu a cíle na Drtiči.

V únoru a v březnu nám už bylo jasné, že to tak jednoduché nebude. Nyní nevěříme, že by v létě byly povoleny hromadné sportovní akce.

Dříve jsme si říkali, že buď letos uděláme Drtiče jako hromadnou akci nebo nic. Minuloroční "individuální variantu" jsem už podruhé dělat nechtěl. Nechtěl jsem si na to dříve stěžovat, ale minulý ročník byl organizačně tak časově náročný, jako žádný jiný Drtič předtím. Nejvíce jsme měli obavy z posílání obálek a balíčků s tričky na podzim, ale nakonec se ukázalo, že to bylo lehčí a horší byla e-mailová komunikace a vyhodnocování některých dojezdů.

Na Drtiče se přihlásilo 596 bajkerů, zúčastnilo se 449 bajkerů a k domluvě bylo třeba skoro 1500 přijatých emailů a 1400 odeslaných. Časově to zabralo podstatnou část sezóny, od konce května do konce listopadu bylo té práce nejvíce. Celkově jsme se ale Drtiči 2020 věnovali od ledna 2020 a skončili posláním posledním věcí poštou po roce, letos v lednu 2021. Snad jsme přes to všechno na něco nezapomněli. Pokud někomu něco nedošlo, napište nám.
Celkově to jsou zhruba důvody, proč se mi podruhé moc nechce jít do stejného způsobu organizace.

Musím přiznat, že v počtu mailů byla chyba nejvíce na mé straně. Neměl jsem dopředu vše přesně zjištěno a domyšleno, např. měl jsem chtít, aby jeden ze dvou mailů (přihláška nebo záznam z trasy) už obsahoval i adresu a další všechny potřebné údaje (např. Zásilkovna požaduje k adrese ještě i číslo mobilu a email). Stejně tak jsem měl lépe dopředu vysvětlit, jak správně poslat informace o tom, jakou část trasy jste to vlastně projeli, včetně toho kolik kontrol a v jakém času. Pokud bych to dopředu lépe připravil, nemusel bych se na to pak ptát v dalších mailech, takže ze 4 mailů u řady účastníků by se to mohlo snížit na 2 maily (přihláška a informace o projetí trasy).

Kromě těch zbytečných mailů, za které mohu, mě ještě zdržely v menší míře některé maily od účastníků. U někoho stačilo, abych se zeptal jednou na doplnění nějaké informace, ale některých jsem se ptal i opakovaně. Např. kolik těch kontrol vlastně projeli, protože z fotek to nešlo jednozančně poznat, nebo za které účastníky to vlastně posílají, apod. U většiny účastníků byl ale záznam z trasy perfektní, ať už obsahoval "jen" fotky nebo i elektronický záznam, to nebylo podstatné, dobré fotky a srozumitelné info dostatečně stačilo.

U vlastního posílání poštou nebo Zásilkovnou nakonec problém nebyl, stalo se nám jen 2x, že jsme něco museli poslat znovu, že se to vrátilo. Překvapilo nás, že se v tom množství neztratila ani jedna zásilka.

Pokud bychom měli Drtiče 2021 uspořádat stejným způsobem, jako v roce 2020, chtěl bych emailovou komunikaci zjednodušit, aby u většiny stačilo poslat jen 2 emaily. Dále rozdělit emailovou komunikaci na dvě části, na začátku na jaře přihlašování a asi od září informace o projetí trasy, tak aby se léto dalo vydržet bez emailů (z důvodů dovolených). Cca od září by následovalo vyhodnocení (účastnická listina) a od října nebo listopadu rozeslání medailí, nálepek a triček. Minulý rok se několikrát stalo, že někdo v létě ve středu nebo ve čtvrtek poslal přihlášku, pokud jsme hned neopdověděli, tak telefonoval kamarádům do prodejny, že potřebuje přihlásit a pokyny k trase, aby mohl o víkendu Drtiče jet. Tak toto bychom chtěli obejít, aby email předem v těchto případech ani nebyl třeba a účastník vše našel na webových stránkách.


Pokud se nad organizací Drtičem 2021 zamyslíme obecně, tak máme celkem tyto 4 možnosti:

1. chystat klasického Drtiče - to nechceme, nevěříme že by byly v červenci povolené hromadné akce
2. chystat klasického Drtiče na pozdější termín - tomu také moc nevěříme, opatření mohou kdykoliv povolit a pak zase zpátky zavést, tak jak se to stalo minulý rok 1 den před původním termínem Drtiče 2020
3. nedělat Drtiče vůbec - to zase nechceme přerušit tradici Drtiče (snad jen v nejhorším)
4. uspořádat Drtiče stejně jako minulý rok, tzn. individálně, po skupinkách v libovolný den během 4 měsíců (od května do konce září)

Zatím nám přijde, že nejrozumnější je možnost č.4.
Tak jak minulý rok, jen s tím, že se pokusíme omezit emaily, aby to bylo jednodušší, mailů nemuselo být tolik a stačilo by vše vyřizovat na začátku léta a pak až ke konci sezóny.

Roman a Vláďa
pořadatelé Kopřivnického Drtiče




Kopřivnický Drtič, úvodní stránka