• ŠELA SPORT maratón
    sobota 6.5.2000
    Na tento den jsme se všichni těšili a připravovali. Dokonce jsme si byli 2 tydny předem projet trať. A tak jsme v den D vyrazili (Vláďa, Dan, Dušan, Vráťa a já - Roman). Vráťa jel zvlášť, a tak přesně nevíme, kde parkoval a kdy ráno přijel, ale my 4 jsme vyjeli z Kopřivnice už před 8. hodinou a po silnici 1. třídy jsme si to frčeli na Lipník. Objeli jsme "čtverec" kolem středu města a odbočili na Helfštýn. Hned jsme si to zamířili na parkoviště přímo pod hrad, kde bylo placené parkoviště s pořadatelem (za 20,-Kč). Sundali jsme biky ze střech, převlékli se a jeli se mrknout na průjezd hradem - což byla celkem pohoda, snad jen při stoupání po štěrku v jednoum místě bylo lepší jet po kraji. Ani jsme se dlouho nezdržovali a jeli se podívat na start - tam nás překvapilo to, že už hromada (asi 200 až 300?) bikerů už stala za startovní páskou (aby měli dobrou pozici po startu) a to bylo tepre 9,15 hod., tj. 45 minut do startu! Tak jsme se taky zařadili, a byli jsme v době startu přibližně v polovině startovního pole. Teda jen já s Danem, protože Vláďa s Dušanem se šli předběhnout dopředu a byli tak v první čtvrtině.
    A bylo odstartováno! Špice balíku se rozjela, a my vzadu chvíli ještě čekali, než se dáme do pohybu... pak jsme se taky rozjeli, načež přišlo hned zbrždění a zase rozjezd, tak jak to na těchto hromadných startech bývá. Hned, jak bylo trošku místa, tak jsme se začal tlačit dopředu, sice jsem se asi dvakrát řidítkama zachytil o jiné bikery, ale spíše jsem měl strach, aby nespadli oni, neboť já mám široké vlaštovky a ne ty úzké (a vratké) XC rovné roury s rohami. Makal jsem dál a do kopce po asfaltce předjížděl jednoho po druhém, až se mi podařilo dostat z půlky startovního pole až na asi 70. místo, což byl ale taky můj největší výkon za celý maratón :-) Díky ale tomudle špurtu jsem si taky mohl dobře vychutnat první technický úsek, protože, jak mi pak řekl Dan (který byl minimálně v půlce startovního pole), tak řadu míst v tomto prvním technickém úseku musel jít pěšky, a to nejenom do kopce, ale i z kopce, neboť po návalu šli všichni pěšky.
    Po první pěkné technické pasáži teda následoval výjezd na cestu vedoucí k hradu a pěkný průjezd hradem, která byl technický hlavně v tom, že se jelo často po štěrku. Z hradu se vyjelo úzkou brankou a následovala další pěkná technická pasáž, tentokrát po vrstevnicích a z kopce z řadou muld. Pak se jelo lesem po širokých cestách, nejdříve mírně zkopce, pak mírně do kopce a pak po vrstevnici. V těchto místech se balík již dostattečně protrhal a tak v následujícím převážně hlíněném sjezdu již nehrozilo, že by se vytvořila fronta bikerů. Pokud tady člověk nenarazil na vyloženě netechnického bikera, tak si mohl i tento pěkný sjezdík vychutnat.
    Další pasáže, kousek u Bečvy a dlouhé stoupání, jen opět zvětšily mezery mezi bikery a tak do dvou sjezdíku se serpentynámi vjela většina s pohodlnými rozestupy. Po druhém sjezdu následovala technická vrstevnicový stezka, kde si každý musel dávat bacha na šutry. Pak již přišel druhý příjezd k řece, přejezd přes novou pěší lávku a rovina. Ovšem ne nadlouho, po podjetí hlavní cesty a železnice se krajina opět trošku zvlnila. Po příjezdu do vesnice na nás čekala občerstvovačka a asi druhé nejdelší stoupání na další hřeben. Stoupalo se většinou lesem a na závěr po loukách. Dále se projelo další vesnicí, kousek se jelo po asfaltu a vjelo se na škvárovou cestu, zpestřenou velkým zhupem dolů a prudčím výjezdem. Pak již následovala hlíněná cetsa v lese, opět trošku stoupání (ani ne tak prudké, jako dlouhé) a tak se projelo nějakou vesnicí, za níž byl u sjezdovky velký zhup (hodně z kopce a hned průdký výjezd). Po vystoupání však naštěstí následoval další sjezd, tektokrát i s dlouhou, mírně klesající vrstevnicí. Nakonec se sjelo do údolí k potoku, kde se přejížděl potok po kládách (no myslím si, že to spíše šel každý pěšky).

    (zbytek textu dopíši v dohledné době...)



    FOTO:


    Vláďa, Dan, Roman a Dušan z Kopřivnického bike klubu





    Zpět na předcházející stránku.

    Beskydské MTB info | WWW rozcestník | seznam maratonů | Kopřivnický DRTIČ | CykloArt bike klub | beskydské trasy



    Aktualizace: , (C) 1998, webmaster